Danes, 20. 11., obeležujemo dan spomina na žrtve transfobije (ang.: Transgender Day of Remembrance). Spoštovanje in sočutje smo izkazali tudi v Sloveniji s tiho komemoracijo ob svečah in branjem imen smrtnih žrtev preteklega leta dni.

Transfobija je zaničevanje, sovraštvo do in/ali iracionalen strah pred transspolnimi osebami in osebami, ki ne izpolnjujejo družbenih pričakovanj o svojem predpisanem spolu. 226 je število oseb, za katere vemo, da so zaradi krutih in absurdnih dejanj transfobov za vedno zapustile ta svet v obdobju od 1. 10. 2013 do 30. 9. 2014. Številne med njimi so neznane, številni umori povsod po svetu pa sploh niso zabeleženi. Od leta 2008, ko je bil ustanovljen Trans murder monitoring project, beležimo 1612 prijavljenih umorov trans oseb po vsem svetu.

Dan spomina na žrtve transfobije se obeležuje od leta 1998. Njegova pobudnica je bila Gwendolyn Ann Smith, ki je dogodek organizirala v spomin na Rito Hester in druge transspolne osebe iz okolice Bostona, ZDA. Rita Hester je bila četrta v Bostonu umorjena trans ženska. Obeležene žrtve tistega leta so bile še Chanelle Pickett, Deborah Forte in Monique Thomas. Pri tem naj poudarim, da je morilec Chanelle Pickett, William Parker, dobil samo 2 leti zaporne kazni, ker je uporabil tako imenovano obrambo trans panike (trans panic defense), ki si jo je, podobno kot homoseksualno paniko, izmislil psihiater Edward J. Kempft leta 1920. Šlo naj bi za epizodo psihoze in nekontroliranega nasilja, ki je posledica nezaželene romantične ali seksualne pobude osebe istega spola (ali transspolne osebe kot v primeru Chanelle Pickett), nasilnež pa je tako prikazan kot seksualna žrtev. Ta ali podobne pravne obrambe veljajo v mnogih državah po svetu. Kalifornija je kot prva ameriška država to obrambo prepovedala in to šele letos (17. septembra 2014).

Obeležitev smo to leto prvič izvedli tudi v Sloveniji na pobudo iniciative TransAkcija, vendar zaradi varnosti udeleženk_cev v manjši, zasebni skupini.

Omenila bi še vse trans osebe, ki so storile ali so poskušale storiti samomor. Številke so grozljive. O statistiki se prepričajte v raziskavi Suicide attempts among transgender and gender non-conforming adults, več o zapisanem pa najdete na naslednjih povezavah:

Transgender day of remembrance 2014
Rita’s story
Remembering Rita Hester
TDOR press release 2014

Hvala za branje in upam, da je kaj človeka v vas in tudi vi doma žrtvam namenite minuto tišine in se zavedate, da trans osebe in osebe, ki ne sovpadamo s cisnormativnostjo, obstajamo in smo tako kot vsi ljudje.