Znotraj aseksualne skupnosti že več kot petnajst let poteka živahna debata o različnih vidikih te spolne usmerjenosti, ker pa zaradi jezikovnih ovir razprave v angleščini niso dostopne vsem, se nam v Kvartirju zdi pomembno, da so informacije o aseksualnosti na voljo tudi v slovenščini. Vendar pa je med množico populističnih besedil v slovenščini težko najti tista, ki ne temeljijo na zmotah, zato smo pripravile_i nabor člankov, ki so jih napisale_i članice_i aseksualne skupnosti, in znanstvenih del o aseksualnosti.
Zaradi hitrega razvoja LGBTQIA konceptov in besedišča viri, ki so nastali pred zgolj nekaj leti, morda niso več popolnoma zanesljivi, a ostajajo dobro izhodišče za nadaljnje slovenske razprave o aseksualnosti, razen enega pa so vsi tudi javno dostopni na spletu.

ŸKaj je aseksualnost? (Aseksualnost – slovenski forum)
Predstavitev različnih definicij aseksualnosti in z aseksualnostjo povezanih konceptov.

Slovarček (Aseksualnost – slovenski forum)
Slovenski prevodi z aseksualnostjo povezanega besedišča in kratke razlage.

Aseksualnost (blog Glavca)
Osnovna definicija aseksualnosti in aseksualnega odnosa do razmerij in spolnosti.

Kaj je spolna privlačnost? (Kvartirjev blog)
Aseksualne osebe so tiste, ki ne doživljajo spolne privlačnosti, ampak kako razložiti spolno privlačnost? Članek analizira trenutno najbolj razširjeno definicijo.

Oblikovanje aseksualne skupnosti v Sloveniji (blog revije Narobe)
Predstavitev ciljev in dejavnosti slovenske aseksualne skupnosti iz leta 2012.

Identiteta in skupnost (blog Glavca)
O funkcijah (in omejitvah) identitetnih oznak, o odgovoru na dilemo »ali sem aseksualna_en?« in mestu aseksualnosti znotraj LGBTQI(A) skupnosti.

Neumnosti demiseksualnosti (Kvartirjev blog)
Kratka predstavitev demiseksualnih identitet.

Aseksualni simboli (Aseksualnost – slovenski forum)

Kaj je spolna privlačnost? (Aseksualnost – slovenski forum)
Prevod angleškega članka o odraščanju kot aseksualna in/ali aromantična oseba, ki ne razume privlačnosti, ki jo začnejo doživljati vrstnice_ki, in o pomenu definicij.

O kompromisih glede seksa v mešanih razmerjih (Aseksualnost – slovenski forum)
Prevod angleškega članka o entuziastičnem privoljenju in o tem, zakaj škodljivo aseksualnim osebam svetovati, naj se »prilagodijo« in imajo spolne odnose s svojimi partnerkami_ji, čeprav si same tega ne želijo.

O spregledani barvi v mavrici (revija Narobe, št. 17)
Povzetek diplomske naloge Seks? Ne hvala. Aseksualnost kot spolna praksa, usmeritev in identiteta in intervjujev s slovenskimi aseksualkami_ci.

Aseksualnost kot družbeni fenomen (radio Ars)
Intervju s Tanjo Kovačič o družbenih aspektih aseksualnosti in o raziskavi, ki jo je izvedla v okviru svoje diplomske naloge.

Tanja Kovačič: Seks? Ne hvala. Aseksualnost kot spolna praksa, usmeritev in identiteta
Diplomska naloga o zgodovini aseksualnosti in raziskava družbenih in osebnih vidikov aseksualnosti med slovensko aseksualno skupnostjo.

Matevž Gotovnik: Družbena konstrukcija aseksualnosti
Diplomska naloga o medikalizaciji in stigmatizaciji aseksualnosti v heteronormativni družbi ter o oblikovanju aseksualne identitete.

Tanja Kovačič: Biti aseksualen v heteronormativni seksualizirani družbi – individualne in skupinske strategije soočanja s stigmo (revija Etnolog, letnik 22)
Znanstveni članek analizira strategije soočanja s stigmo na podlagi intervjujev s slovenskimi aseksualkami_ci.